Αναβλητικότητα: Ένας σύντομος οδηγός για το πώς να σταματήσετε την αναβλητικότητα

Τι είναι η αναβλητικότητα;

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά οργανωμένος και αφοσιωμένος είστε, πιθανόν να έχετε βρεθεί να σπαταλάτε ώρες σε ασήμαντες αναζητήσεις (βλέποντας τηλεόραση, ενημερώνοντας την κατάσταση του Facebook σας ή ψωνίζοντας στο διαδίκτυο) ενώ θα έπρεπε να αφιερώνατε αυτόν τον χρόνο στην εργασία ή στις σπουδές σας. Είτε αναβάλλετε την ολοκλήρωση ενός project, είτε αγνοείτε τις δουλειές του σπιτιού, η αναβλητικότητα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εργασία σας και στη ζωή σας.

Γιατί αναβάλλουμε;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο που μας κάνει να αποφεύγουμε τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε;

Η έρευνα της συμπεριφορικής ψυχολογίας αποκάλυψε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «χρονική ασυνέπεια», το οποίο βοηθά να εξηγήσουμε γιατί η αναβλητικότητα φαίνεται να μας ελκύει παρά τις καλές μας προθέσεις. Η ασυνέπεια του χρόνου αναφέρεται στην τάση του ανθρώπινου εγκεφάλου να εκτιμά τις άμεσες ανταμοιβές πολύ περισσότερο από τις μελλοντικές ανταμοιβές.

Ο καλύτερος τρόπος να το καταλάβετε είναι να φανταστείτε ότι έχετε δύο εαυτούς: τον Τωρινό σας Εαυτό σας και τον Μελλοντικό Εαυτό σας. Όταν ορίζετε στόχους για τον εαυτό σας – όπως να χάσετε βάρος ή να μάθετε μια γλώσσα – κάνετε πραγματικά σχέδια για τον μελλοντικό σας εαυτό. Οραματίζεστε πώς θέλετε να είναι η ζωή σας στο μέλλον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν σκέφτεστε για τον μελλοντικό σας εαυτό, είναι αρκετά εύκολο για τον εγκέφαλό σας να δει την αξία της δράσης με μακροπρόθεσμα οφέλη. Ο μελλοντικός εαυτός εκτιμά τις μακροπρόθεσμες ανταμοιβές.

Ωστόσο, ενώ ο Μελλοντικός Εαυτός μπορεί να θέσει στόχους, μόνο ο Τωρινός Εαυτός μπορεί να αναλάβει δράση. Όταν έρθει η ώρα να λάβετε μια απόφαση, δεν κάνετε πλέον μια επιλογή για τον μελλοντικό σας εαυτό. Τώρα βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή και ο εγκέφαλός σας σκέφτεται τον Τωρινό σας Εαυτό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στον Τωρινό Εαυτό αρέσει πραγματικά η άμεση ικανοποίηση και όχι η μακροπρόθεσμη αποπληρωμή.

Έτσι, ο Τωρινός Εαυτός και ο Μελλοντικός Εαυτός διαφωνούν συχνά μεταξύ τους. Ο Μελλοντικός Εαυτός θέλει να είναι τακτοποιημένος αλλά ο Τωρινός Εαυτός θέλει ένα ντόνατ. Σίγουρα, όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά σήμερα για να αποφύγουμε το υπερβολικό βάρος σε 10 χρόνια. Αλλά οι συνέπειες όπως ο αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη ή η καρδιακή ανεπάρκεια απέχουν χρόνια.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να πάτε για ύπνο με το κίνητρο να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας, αλλά όταν ξυπνάτε να βρίσκεστε στις παλιές σας συνήθειες. Ο εγκέφαλός σας εκτιμά τα μακροπρόθεσμα οφέλη όταν είναι στο μέλλον (αύριο), αλλά προτιμά την άμεση ικανοποίηση όταν πρόκειται για την παρούσα στιγμή (σήμερα).

Πώς να σταματήσετε την αναβλητικότητα εδώ και τώρα

1. Οραματιστείτε πώς θα νιώσετε όταν τελειώσει.
Η οπτικοποίηση είναι απίστευτα ισχυρή. Οι αθλητές την χρησιμοποιούν συνεχώς για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Καθίστε πίσω, κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τον εαυτό σας κατά την ολοκλήρωση ενός έργου με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Τι συναισθήματα νιώθετε; Που είστε; Ποιος είναι μαζί σας;

2. Δώστε προτεραιότητα και ξεκινήστε πρώτα με τη λιγότερο ελκυστική εργασία.
Δημιουργήστε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και στη συνέχεια, ξεκινήστε αντιμετωπίζοντας αυτό που απαιτεί τη μεγαλύτερη ενέργεια. Βγάλτε το από τον δρόμο σας πρώτο και στη συνέχεια μπορείτε να μετακινηθείτε σε άλλα πράγματα που ίσως να απολαύσετε λίγο περισσότερο.

3. Μην αναβάλλετε ό,τι μπορεί να γίνει σε δύο λεπτά ή λιγότερο.
Εάν μπορείτε να στείλετε εκείνο το email ή να προγραμματίσετε αυτό το ραντεβού γρήγορα, κάντε το και ολοκληρώστε το. Αυτό λειτουργεί ακόμη και για μεγαλύτερους στόχους, όπως η έναρξη μιας επιχείρησης. Στείλτε το email στον λογιστή σας! Η αρχή πίσω από αυτήν την τακτική είναι ότι κάθε στόχος μπορεί να ξεκινήσει σε δύο λεπτά ή λιγότερο.

4. Ορίστε ένα χρονόμετρο για 10 λεπτά και απλώς ξεκινήστε.
Εάν αναβάλλετε κάτι κάθε μέρα επειδή αισθάνεστε ότι είναι πολύ μεγάλο ή τρομακτικό, το να δουλέψετε πάνω σε αυτό για 10 λεπτά χωρίς διακοπή είναι μια εξαιρετικά καλή αρχή. Απομακρύνετε ό,τι σας αποσπά την προσοχή (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών μέσων) και εστιάστε αποκλειστικά σε αυτό μέχρι να κλείσει το χρονόμετρο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας αρέσει και δεν θέλετε να σταματήσετε. Εάν όχι, τουλάχιστον θα έχετε προχωρήσει σε αυτό το συγκεκριμένο έργο. Κάντε το κάθε μέρα και θα εντυπωσιαστείτε.