Γιατί είναι σημαντικό να λέμε όχι

“Ο Γιάννης 47 ετών, παντρεμένος με 3 παιδιά έτρωγε για χρόνια κάθε μέρα με την μητέρα του. Aργότερα την ίδια μέρα έτρωγε και στο σπίτι του οπού τον περίμενε ένα δεύτερο γεύμα με την γυναίκα και τα παιδιά του ώσπου η αλλαγή στα κιλά του έφερε κάποιες υποψίες. Ο Γιάννης δεν μπορούσε να πει -Μαμά, σου έχω κάποια υπέροχα νέα! Έχω μια γυναίκα και τρία παιδιά και τις περισσότερες μέρες θα τρώω μαζί τους. Ούτε μπορούσε να πει στην γυναίκα του -Ξέρεις αγάπη μου, είμαστε πολύ δεμένοι με την μητέρα μου και κάποιες φορές θα τρώω μαζί της. Ο Γιάννης ήθελε να τους ευχαριστεί όλους με αποτέλεσμα να δυσαρεστεί και να βλάπτει τον εαυτό του.”

Ο βασικότερος λόγος που δεν λέμε «όχι» είναι για να μην πληγώσουμε και απογοητεύσουμε τους άλλους. Ως κοινωνικά όντα, φοβόμαστε μην αναστατώσουμε τους άλλους. Φοβόμαστε μήπως δεν ανήκουμε κάπου. Μας αρέσει να είμαστε μέρος του πλήθους. Παλεύουμε με τη λήψη αποφάσεων. Μας είναι πολύ πιο εύκολο να λέμε «ναι».

Γιατί το «όχι» είναι απαραίτητο για την ευτυχία μας ;

Όταν μπορείτε να λέτε «όχι» χωρίς φόβο ή ενοχή είστε ελεύθεροι. Όταν λέτε «ναι» αισθάνεστε καλά προσωρινά μόνο, διότι αποφεύγετε την κοινωνική ένταση. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται να κερδίζετε χρόνο επειδή είναι μια γρήγορη λύση. Όμως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι καλλιεργείτε την δυσαρέσκεια και την λύπη σας επειδή δεν ακούτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας, με αποτέλεσμα να απογοητεύεστε.Επίσης, ίσως θυμώσετε με τους άλλους ενώ θα μπορούσατε να πείτε απλά όχι. Έτσι δημιουργείτε έναν φαύλο κύκλο από άσχημα συναισθήματα που πραγματικά καταστρέφουν την σχέση σας με τον εαυτό σας και με τους άλλους.

Πώς να λετε «όχι» χωρίς να αισθάνεστε ένοχοι

1. Ακούστε το σώμα σας.

Όταν σας ζητηθεί να κάνετε κάτι για κάποιον άλλον, να παρευρεθείτε κάπου ή να κάνετε οτιδήποτε που απαιτεί τον χρόνο και την ενέργειά σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε πώς αισθάνεστε στο σώμα σας. Μήπως αυτό σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι; Μήπως ξαφνικά αντιμετωπίζετε έναν κατά τα άλλα ανεξήγητο πονοκέφαλο ή κάποιο άλλο φυσικό σύμπτωμα; Το σώμα σας είναι πολύ σοφό και συχνά σας λέει εάν κάτι δεν είναι σωστό. Την επόμενη φορά που θα σας ζητηθεί κάτι, δείτε αν μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτά τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας από νωρίς και αφήστε το να σας οδηγήσει.

2. Κάντε στον εαυτό σας αυτήν την ερώτηση.

Αναρωτηθείτε συνειδητά, “Θέλω πραγματικά να το κάνω αυτό;” Εάν η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γράψτε και αναλύστε τους λόγους που έχετε να το κάνετε ή να μην το κάνετε. Εάν είναι μια δύσκολή επιλογή, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε. Όταν έχετε τη συνήθεια να λέτε «ναι» χωρίς να το σκέφτεστε, χρειάζεται αρκετός χρόνος και δουλειά για να μάθετε πώς να ακούτε αυτήν την εσωτερική φωνή που σας λέει εάν θέλετε ή όχι κάτι.

3. Πάρτε τον χρόνο σας.

Υπάρχουν πολύ λίγα αιτήματα, προσκλήσεις ή προτάσεις που πρέπει να απαντηθούν αμέσως. Πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι σας ζητάνε πριν απαντήσετε. Πείτε “Αφήσετε με να το σκεφτώ” ,”Δώστε μου λίγο χρόνο” πριν απαντήσετε αυτό το παρορμητικό «ναι» που θα σας φέρει δυσφορία αργότερα.

4. Ξεκινήστε λέγοντας «όχι» σε μικρά πράγματα.

Αυτό μπορεί να είναι από μια τηλεφωνική πώληση έως μια κοινωνική πρόσκληση που πραγματικά δεν θέλετε να αποδεχτείτε. Όσο περισσότερο εξασκηθείτε στο να απορρίπτετε τις μικρές προσκλήσεις και τα πράγματα που δεν θέλετε, τόσο καλύτερα θα προετοιμαστείτε να απορρίψετε τις μεγαλύτερες προτάσεις στη ζωή.

5. Μην δικαιολογείστε.

Αν κάποιος σας προσκαλέσει για δείπνο και δεν έχετε άλλα σχέδια – άρα δεν υπάρχει δικαιολογία εκτός από το ότι δεν θέλετε να πάτε – απλώς πείτε ότι δεν μπορείτε εκείνο το βράδυ. Δεν χρειάζεται να πείτε στον φίλο σας ότι είστε άρρωστος ούτε ότι πέθανε ο σκύλος σας .Οι άνθρωποι δεν θέλουν απαραίτητα, ούτε χρειάζονται τις δικαιολογίες σας. Θέλουν απλώς να μάθουν αν μπορείτε να συναντηθείτε ή εάν ενδιαφέρεστε για τη δουλειά ή αν μπορείτε να τους βοηθήσετε ή όχι. Το να πεις όχι σε κάτι, για οποιονδήποτε λόγο, είναι αρκετό. Μαθαίνοντας να λέτε «όχι» είναι μια δεξιότητα ζωής. Για μερικούς ανθρώπους έρχεται πολύ φυσικά. Για άλλους, απαιτεί πρακτική και εξάσκηση. Μπορεί να μην νιώθετε ωραία στην αρχή, αλλά είναι απαραίτητο να μάθετε να το λέτε για να ζήσετε μια συναισθηματικά ισορροπημένη ζωή με ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.