Ψυχολογία και Καλή Ζωή

Η μεγαλύτερη εσφαλμένη αντίληψη που έχουμε οι άνθρωποι, είναι ότι το μυαλό μας έχει ακριβή διαίσθηση για τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους.
Τι λέει η επιστήμη της ψυχολογίας για το πώς να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή; Η καθηγήτρια Laurie Santos μοιράζεται τις γνώσεις της από το μάθημά της στο Yale, Psychology and the Good Life, το πιο δημοφιλές μάθημα στην 300ετή ιστορία του πανεπιστημίου.

Η Ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα!

“Το μυαλό μας μας λέει ψέματα όλη την ώρα. Θέλουμε τα λάθος πράγματα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες της ζωής μας για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι”, λέει η Santos.

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνει ότι “αυτό που παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο είναι οι απλές πρακτικές μας, οι απλές πράξεις, όπως η κοινωνική σύνδεση, ή ο χρόνος για ευγνωμοσύνη, ή το να ζούμε την κάθε στιγμή.”

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η ευτυχία είναι πολύ κοντά αν έχουμε μια καλύτερη δουλειά, βρούμε έναν πιο ελκυστικό σύντροφο ή αγοράσουμε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Αλλά η βιβλιογραφία των νευροεπιστημών δεν το υποστηρίζει αυτό, λέει.

Η ευτυχία και η ικανοποίηση απορρέουν από την επανειλημμένη εκτέλεση απλών εργασιών, παρά των πιο δύσκολων. «Θεωρώ ότι η επιστήμη της ευτυχίας έχει να μας δώσει πολύ καλά νέα», υποστηρίζει η Santos.